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Fire Department Connection Q&A 
 
A recent NFSA Technical Tuesday Online Seminar dealt with the subject of fire department 
connections.  The following are some recent questions that have come to the NFSA Engineering 
staff with regard to these devices: 
 
Q: Is it acceptable to locate the FDC in a location remote from a sprinkler system riser so long as 
all portions are fed with minimum 4-inch pipe? 
 
A: Yes. For wet pipe and deluge systems, NFPA 13 does not require the FDC to be connected to 
the sprinkler system in any specific location provided it is downstream of all system control, 
check and alarm valves. As such, it could feed into the end of the system feed or cross main 
opposite the system riser. For dry pipe or preaction systems the FDC could be remotely located 
provided it is connected to the system valving in accordance with Section 8.16.2.4.2.  
 
Q: Our company has been using a rule of thumb of providing a minimum 4 ft of piping in the 
warm space between the check valve and the FDC.  Is there anything in NFPA 13 that would 
govern this? Could this distance change in very cold areas? 
 
A: The minimum 4 ft of piping in a warm space now only appears in a note to Figure 8.15.2.4 on 
drain connections that states: “Not less than 4 ft of exposed drain pipe in warm room beyond 
valve when pipe extends through wall to outside.”  In the 1989 and prior editions of NFPA 13, 
this guidance was assigned to fire department connection piping as well, but the standard now 
leaves freeze protection up to the judgment of the AHJ and the designer/installer.  By requiring 
“adequate protection from freezing”, the standard is purposefully vague about the requirement, 
recognizing that the demands of climate change from one area to another. The only requirement 
specifically relating to freeze protection of fire department connections is found in Section 
8.16.2.6:  “Drainage. The piping between the check valve and the outside hose coupling shall be 
equipped with an approved automatic drip in areas subject to freezing.” 
 
Q: Can an alternative to the automatic drip in areas subject to freezing be provided, such as an 
FDC cap that drains a system in which the FDC inlet is the low point of the piping? 
 
A: Yes, but only with the approval of the AHJ based on the equivalency provisions of Section 
1.5.  In very cold climates, slow drainage through the FDC cap could freeze and plug due to its 
exterior location.  
 
Q: Can you combine a fire department connection and main drain such that the main drain is run 
through the FDC? 
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A: No. Since the check valve in the FDC line would prevent you from draining the sprinkler 
system, you could not connect the main drain to the FDC piping. 
 
Q: If a fire standpipe system has 3 risers, how many fire department connections are required? 
 
A: Unlike NFPA 13, NFPA 14 – Installation of Standpipe and Hose Systems requires (Section 
7.7.1 in the 2003 edition) that “Class I and Class III standpipe systems shall be designed so that 
the system demand can be supplied by each fire department connection.” Section 7.7.2 clarifies 
this is true even where an automatic water supply is provided. NFPA 14 also requires one or more 
fire department connections for each zone of a Class I or III standpipe system (section 7.13.1 in 
the 2003 edition). However, none of this prohibits a single FDC location from supplying multiple 
zones. If a building protected by three standpipe risers were connected to a single FDC such that 
the FDC provided the entire flow for the standpipe system, this would require one inlet for every 
250 gpm of flow, or a total of four inlets.  The first standpipe would require 500 gpm, and the 
other two standpipes would require 250 gpm each.   It should be noted, however, that Section 
7.13.2 requires that high-rise buildings have at least two remotely located fire department 
connections for each zone unless a single connection is acceptable to the fire department.  Some 
local building and fire codes also dictate the minimum number of fire department connections 
based on the number of street fronts.   
 
Q: If an ESFR sprinkler system has a demand over 1600 gpm, how many FDC inlets are 
required? 
 
A: Two 2-1/2-inch inlets, in other words a standard fire department connection. There is no 
requirement for the FDC to flow any specific amount on a sprinkler system.  This includes ESFR 
sprinkler systems. The NFPA Sprinkler Installation Criteria Committee has clarified this as it 
prepares the 2007 edition of NFPA 13. The Committee has made it very clear that a 4 x 2½ x 2½ 
connection is sufficient for any sprinkler system where the exceptions from 8.16.2.3 do not 
apply.  This is because the FDC is only intended to supplement the available water supply.  The 
FDC is never intended to replace or become the water supply on fire sprinkler systems defined in 
NFPA 13.      
 
Upcoming NFSA Technical Tuesday Online Seminar 
 
Topic: Hose Streams and Hose Stations 
Instructor: Kevin J. Kelly, P.E., NFSA Manager of Codes 
Date: December 20, 2005 
 
NFPA 13 has specific criteria for hose connections supplied by sprinkler systems.  The rules for 
their installation and use are different from those for standpipes.  This seminar will cover the 
current installation rules from NFPA 13 as well as when these systems are required to be 
installed.  Topics covered include; protection of storage, hose equipment, flow and pressure 
requirements, hose station location, proper use and training, plans and calculations.   
 
NOTE: This seminar was postponed from its original date of October 25, 2005. 
Information and registration for this seminar is available at www.nfsa.org.   
 
Are You Aware of CPFST? 
 



There are more than a hundred students currently enrolled in the NFSA’s Certificate Program for 
Fire Sprinkler Technicians (CPFST).  This 2-year program, initiated in 2004, has become the 
industry standard for technician training.  It starts with the NFSA’s two-week basic technician 
training seminar, and continues with a planned sequence of proctored on-the-job training, online 
training, chat rooms, and advanced training.  The program includes periodic testing to monitor 
progress, and a certificate is awarded to recognize successful completion of the program.  There 
are two “entry points” to the program each year, with the next entry point coming up in 
February/March of 2006.  More information is available at the NFSA website or by contacting 
Ken Isman at isman@nfsa.org. 
 
Engineer of the Day Contact Information 
 
The NFSA “Engineer of the Day” program, by which NFSA members have access to a staff 
engineer on call during every business day of the year for technical assistance, has been improved 
with easier access.  In addition to calling NFSA at 845-878-4200 and choosing selection 2 to 
reach the engineer of the day, members can now send e-mail questions to eod@nfsa.org 

 
2006 Basic and Advanced Technician Training, NICET Inspection Seminars   
 
The NFSA is the only organization that offers two-week basic technician training seminars, 3-day 
advanced technician training seminars, and NICET-oriented inspection and testing review 
seminars at various locations across the U.S.  The 2006 schedule: 
 
2-week Basic Technician Training  
 
March 6-17, 2006 – Chicago, IL 
August 14-25, 2006 – Seattle, WA or Denver, CO 
October 16-27, 2006 – Philadelphia, PA 
 
3-day Advanced Technician Training 
 
April 18-20, 2006 – Chicago, IL 
May 16-18, 2006 – TBD 
October 3-5, 2006 – Minneapolis, MN 
 
3-day NICET Inspection and Testing Certification Review 
 
January 9, 10, 11, and 12, 2006 – first day of split sessions in five Florida locations 
January 24-26, 2006 – New Jersey 
February 22-24 – Phoenix, AZ 
February 28-March 2 – Washington State 
May 9-11 – Washington State 
June 27-29 – Anchorage, AK 
July 11-13 – Edwards, CO 
 
For more information, contact Nicole Sprague using Sprague@nfsa.org 
 
Spring 2006 Onlines Announced 



 
For the On Line Seminar Series in the first half of 2006, the NFSA has decided to focus on the 
devices on the system that discharge the water (sprinklers and nozzles).  Over the course of 10 
programs, the use of different kinds of sprinklers will be explored.  Each program will take a 
slightly different slant, but each one will look at the situations unique to that kind of sprinkler.  
The programs will be: 
 

Date Topic Instructor 

Jan. 24 Standard Spray Upright and Pendent Sprinklers Kenneth E. Isman, P.E. 
Feb. 7 Standard Spray Sidewall Sprinklers Kevin J. Kelly, P.E. 
Feb. 21 Extended Coverage and Quick Response Sprinklers Kenneth E. Isman, P.E. 
Mar. 7 Residential Sprinklers Victoria B. Valentine, P.E. 
Mar. 21 ESFR, Large Drop and Specific Application Sprinklers Kevin J. Kelly, P.E. 
Apr. 4 Dry Sprinklers Russell P. Fleming, P.E. 
Apr. 18 Special Sprinklers Cecil Bilbo, Jr. 
May 9 Sprinkler Aesthetics and Protective Coverings Russell P. Fleming, P.E. 
May 23 Spray Nozzles and Directional Sprinklers Cecil Bilbo, Jr. 
June 13 Water Mist Nozzles Victoria B. Valentine, P.E. 

 
The level of all seminar topics is considered intermediate.  Because these seminars are being 
offered as a complete program on the various types of sprinklers, a 30% discount is available 
when signing up for all ten seminars in the series.   
 
To register visit www.nfsa.org   
 


